27. září 2013

«Recept» Dýňové bochánky

Konečně začala sezóny dýní. Hurá! Těch se totiž snad nikdy nepřejím a miluju je na všechny způsoby. Nejčastěji je doma peču se sýrem a rozmarýnem, dělám dýňovou polévku nebo rizoto. Rozhodla jsem se ale jít dál a vyzkoušet něco méně obvyklého. Jako třeba dýňové pečivo. Díky dýní získá na nasládlosti, pěkné oranžové barvě a obsahuje spoustu vlákniny. Dneska vám konkrétně představím dýňové bochánky. 

I když se do nich přidávají rozinky a med, příliš sladké ve finále nejsou. Takže si je můžete mazat i čerstvým sýrem nebo pokud přeci jen toužíte po sladké chuti, tak máslem a marmeládou. Já si je jen polila medem a stačilo to :-)


Ingredience:
  • 1 hrnek dýňového pyré*
  • 2 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 hrnku rozinek nebo brusinek (dobře propláchlých pod vodou)
  • hrst dýňových nebo slunečnicových semínek
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • 2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bezfosfátového) 
  • špetka soli
  • 1 lžíce medu (pokud byste bochánky chtěli spíše sladké, tak můžete lžic přidat více)
  • 4 lžíce rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
  • cca 3/4 hrnku ovesných vloček


Postup:

1.  Předehřejte troubu na 180°C.

2. Ve větší míse smíchejte mouku, sůl, skořici, zázvor a prášek do pečiva. Následně přidejte pod vodou opláchnuté a osušené rozinky a semínka.

3. Rozpuštěné máslo smíchejte s medem a dýňovým pyré. 

4. Dýňovou směs přidejte k mouce a jemně rukama zpracujte těsto, aby se spojily všechny ingredience dohromady.

5. Pracovní plochu posypte ovesnými vločkami a těsto v nich oválejte. 

6. Válečkem těsto rozválejte (pokud se bude lepit, přidejte ještě více ovesných vloček), aby mělo výšku cca 1 cm.

7. Hrníčkem vykrajujte z těsta kolečka a ty pak dávejte na pečícím papírem vyložený plech. Vznikne jich cca 10 ks.

8. Dejte péct na cca 20 minut, těsto by se nemělo lepit. Pozor ať je nepřepečete, pak by byly příliš tvrdé.

9. Podávejte je čerstvě rozpečené. Vydrží cca 2 dny, pokud víte, že je nestihnete sníst, tak je můžete i zamrazit.


* Dýňové pyré si připravíte následovně: 1 dýni typu Hokkaidó si rozřízněte na půl, vydlabejte semínka, lehce pokapejte olivových olejem a dejte na pečícím papírem vystlaný plech do trouby péct na cca 1 hodinu při 180°C. Po vytažení by měla být dužina krásně měkká. Počkejte až vychladne a pak vnitřek vydlabejte a rozmačkejte vidličkou. Máte hotové pyré. Můžete si ho i zamrazit a pak ho přidávat do různých pokrmů - těstovin, rýže nebo třeba bramborové kaše.


Původní recept: Thehealthychef.com.


A ještě foto na závěr jak chutnalo naší princezně :-)


7 komentářů:

  1. Dýňové bochánky...hmm, to si nechám líbit. Určitě je vyzkouším a upeču ségře:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Dyne mam taky moc rada. Zrovna nedavno jsme meli dynovou polevku a v trznici pravidelne kupujeme zitny chleba s dynovymi seminky. Sladke moc nemusim, ale casem budu Erwinovi pect nejake laskominy. Pro zdrave recepty si pak budu chodit k tobe! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto právě moc sladké není, dá je to jíst i na slano. Malé to moc chutnalo, tak snad za čas i Erwin si na nich pošmákne :-) Jinak to mě těší, že Tě tu u receptů budu vítat častěji :-)

      Vymazat
  3. Vypadá to skvěle, opravdu zas jednou z dýně něco originálního :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře a názory.